Τα φυτά και η φύση αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης

Κώστας Κατόπης,  Φοιτητής Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Δημοσιογράφος   Τα είδη και τα τοπία Θέματα όπως οι ελιές, τα χρυσάνθεμα, τα αμπέλια, τα νούφαρα, τα δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων, οι οπωρώνες, τα λιβάδια και γενικά η βλάστηση -παραλίμνια και παραποτάμια- ενέπνεαν καλλιτέχνες των περασμένων ετών και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν αγαπημένο θέμα για τους…

Details

Μάρτης: τοποθετείται σε κλαδιά και τα χελιδόνια με αυτά χτίζουν τη φωλιά τους

Κείμενο: Χρήστος Χαλβατζής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο μήνας Μάρτιος Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος…

Details

Τα δυο νομίσματα Ευρώ της συλλογής «ενδημικά φυτά της Ελλάδας»

Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η συλλογή Το Νομισματοκοπείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο του Νομισματικού Προγράμματος του 2019 και του 2020 αποφάσισε να εκδώσει μία νέα σειρά αργυρών συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένη στα ενδημικά φυτά της Ελλάδας. Έχουν εκδοθεί 2 νομίσματα με ονομαστική αξία 5 ευρώ,…

Details

Αγριολούλουδα, ο ξεχωριστός πλούτος της Ελλάδας

Μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, «ανήκει στο 2,3% της συνολικής επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω από το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Φωτιάδης. Στα χώματα της χώρας φυτρώνουν…

Details

Το «τεταγμένον λήμμα» και ο «Λευκαίος»: μύθοι για τη λευκή Λεύκη

Ιερό φυτό της αρχαίας Ολυμπίας Η ασημόλευκα, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αποτελούσε ιερό φυτό για την αρχαία Ολυμπία. Ο Παυσανίας (Ελλάδος Περιήγησις V. Ηλιακά Α, 15.3), αναφέρει ότι οι Ηλείοι, είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν για τις θυσίες στο Δία, το ξύλο της λεύκας και κανενός άλλου δένδρου. Προτιμούσαν τη λεύκα, γιατί ο θρύλος έφερε τον…

Details

Οι Σειληνοί, οι Σάτυροι και το αμπέλι

Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ποιοι είναι οι Σειληνοί Οι Σειληνοί είναι μυθικά πρόσωπα. Αρχικά τους θεωρούσαν αρσενικά πνεύματα των τρεχούμενων νερών, που καθιστούσαν εύφορη τη γη και τα οποία ήταν προικισμένα με σύνεση και προφητικές ικανότητες. Ωστόσο, από τον 5o αι. π.Χ. αρχίζουν να εμφανίζονται στην ακολουθία του Διονύσου, ως…

Details

Το φυτό της νίκης στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη

Κείμενο: Σεραφίνα Λουκοβίτη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα φυτά και οι αγώνες Μετά την έκβαση του αγώνα ο νικητής αποκτά μια διαφορετική σχέση τόσο με τον κοινωνικό του περίγυρο όσο και με της θεούς, οι οποίοι τον προστάτευσαν και τον ευνόησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η μετάβαση στη νέα αυτή κατάσταση σημαδεύεται…

Details

Ένα βότανο, που είναι γνωστό μόνο από αρχαία νομίσματα και αγγεία

Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το σύλφιο Το σύλφιο (ή σίλφιο) ήταν ένα από τα πιο γνωστά είδη της αρχαιότητας.  Ανήκει στην οικογένεια των σκιαδανθών (Umbelliferae, Apiaceae) και πιθανολογείται ότι άνηκε στο γένος Ferula. Ήταν σπάνιο φυτό με περιορισμένη εξάπλωση σε ζώνη πλάτους 50 χιλιομέτρων στις ακτές της Κυρήνης (στη σημερινή…

Details

Ποια είναι τελικά τα γνωστά «βάγια»

Κείμενο: Θάνος Αθανασόπουλος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα είδη Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούνται ως «βάγια» διάφορα είδη φυτών. Τα πιο συνηθισμένα είναι η δάφνη (Laurus nobilis) και η μυρτιά (Myrtus communis) ενώ σπάνια χρησιμοποιείται και ο φοίνικας (Phoenix spp.). Τα πραγματικά βάγια H πιο επικρατούσα άποψη είναι ότι βάγια ήταν οι…

Details

Το σιτάρι, ο Αιγαίας, το “κατσικίσιο” πέλαγος και η στεναχώρια

Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το σιτάρι στην αρχαία Ελλάδα Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί η είδηση πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν έξυπνοι γιατί δεν έτρωγαν σιτάρι, παρά μόνο Ζέα. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Οι αρχαίοι Έλληνες, όχι απλά τρώγανε σιτάρι (για την ακρίβεια τρώγανε περισσότερο κριθάρι), αλλά ένας από…

Details