Νάρθηκας: από τον Προμηθέα και τη φωτιά μέχρι και στα κατάγματα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Ο νάρθηκας (Ferula communis) εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα και φέρει διάφορες ονομασίες, όπως άρτηκας, κουφόξυλο, ανάρθηκας και βανούκα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι, το ότι το εσωτερικό του βλαστού του, αποτελείται από μεγάλο ποσοστό εντεριώνης, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του, σε ξήρανση να…

Το δέντρο στους Αράπηδες

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το δένδρο Το «Δέντρο στους Αράπηδες» είναι μάλλον μια χνοώδης δρυς (Quercus pubescens) που βρίσκεται στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον οικισμό Αράπηδες Γορτυνίας Αρκαδίας (σε υψόμετρο 852 μέτρα). Η διάμετρός του είναι περίπου 1,5 μέτρο. Άλλα στοιχεία Ο οικισμός Αράπηδες έχει μόλις 12…

Το δοντόχορτο για τα δόντια

Κείμενο: Λίτσα Γκαβού, Απόφοιτη Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το δοντόχορτο Το δοντόχορτο (Hyoscyamus niger) είναι γνωστό με πολλές ονομασίες σε όλη την Ελλάδα, όπως γέροντας, γέρος, γερούλι, γιατρός, γλιτζιάς, δυσκύαμος, διαμοναριά, λιτσάρμο, στρουμπάρα, μπελελές, γλυκύαμος. Εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των νησιών. Φαρμακευτικές ιδιότητες Το είδος ονομάζεται…