Πριν γίνει γνωστή η μαστίχα και η τσίχλα, υπήρχε η “κόλα”

Κείμενο: Ιωάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η «πρώτη» τσίχλα Πολύ πριν ανακαλυφθεί η τσίχλα και γίνει γνωστή η μαστίχα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και κυρίως στη νότια Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν την «ακολιά», «κόλα», «ακολλέτα», «σακίζι», «αγκαθοκολιά», ένα σχετικά κοινό είδος. Συγκεκριμένα, το είδος Carlina gummifera (παλιά ονομασία Atractylis gummifera) έχει γαλακτώδη χυμό…

Τα πιο κοινά φαρμακευτικά είδη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί πάνω από 1000 διαφορετικά φαρμακευτικά είδη φυτών. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται και στη διατροφή, όπως είναι το σταμναγκάθι. Κάποια χρησιμοποιούνται μόνο ως φαρμακευτικά (σε αφεψήματα κλπ.). Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται τα 10 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αυτοφυή φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα που συλλέγονται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα:  …

Η «Απολλώνια» δάφνη

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο μύθος Η Δάφνη (Laurus nobilis) ήταν Νύμφη, κόρη του Πηνειού ποταμού, γνωστή για την ομορφιά της. Η Νύμφη κυνηγούσε όλη μέρα, στα δάση, σαν τη θεά Άρτεμη, και δεν της ένοιαζε για τα παλικάρια που την πολιορκούσαν. Άδικα πάσχιζε ο πατέρας της, ο ποταμός, να την…