Παραδοσιακές οδοντόβουρτσες στο Μαρόκο

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η πιο κοινή οδοντόβουρτσα στο παρελθόν Αυτή που φαίνεται να ήταν η πιο κοινή οδοντόβουρτσα στο παρελθόν, ήταν μια πολύ κλασσική μέθοδος: δάχτυλο και αλάτι, όπως έπλυναν συχνά και τα δόντια των ζώων. Άλλωστε πριν εφευρεθεί η σύγχρονη οδοντόβουρτσα, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων δεν…

Το πουρνάρι, ο κόκκος του και το κρεμεζί χρώμα

Κείμενο: Χαράλαμπος Καραπλιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πουρνάρι Το πουρνάρι (Quercus coccifera) θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη αφού παρά την ξύλευση (για καυσόξυλα) και/ή τη βόσκηση αντέχει, αν και για αυτούς τους λόγους συνήθως έχει τη μορφή θάμνου. Το έντομο του πουρναριού Το ομόπτερο έντομο Coccus ilicis (kermes), προσβάλει τα…

Τσίπουρο, το ελληνικό κοκτέιλ

Κείμενο: Κονσόλα Φώτω, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το τσίπουρο Το τσίπουρο παρασκευάζεται από την απόσταξη στέμφυλων (ή τσίπουρων) δηλαδή από τα υπολείμματα (τα ράκη) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα τους για την παραγωγή μούστου για τη δημιουργία κρασιού.  Αυτά μεταφέρονται στο λακαριό (ρακαριό ή καζάνι) και έπειτα από τη…

Από τα βούρλα στην πλαστική σακούλα

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Βούρλα και παρασκευές Τα βούρλα (Juncus) είναι αειθαλή, υδροχαρή φυτά με επιμήκη φύλλα και με μακριούς κυλινδρικούς και ιδιαίτερα ευέλικτους και ισχυρούς βλαστούς. Για αυτό και από τους βλαστούς των βούρλων κατασκευάζονται καλάθια, σχοινιά μεταφοράς προϊόντων, τυροβόλια, κ.ά.     Όταν δεν υπήρχε πλαστική…

Το ξύλο του πεύκου ως φίλτρο για πόσιμο νερό

Kείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πρόβλημα των μολυσμένων υδάτων Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο νοσούν περίπου 1.600.000 άνθρωποι από μολυσμένο νερό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά. Η τεχνολογία η οποία υπάρχει και εφαρμόζεται για τον καθαρισμού των υδάτων μέχρι και σήμερα είναι…

To φυσικό συντηρητικό, ρητίνη από την Pistacia

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανπιστημίου Αθηνών   Η εύρεση Στον τάφο του Τουταγχαμόν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 48 ξύλινα κιβώτια γεμάτα με ταριχευμένο βοδινό κρέας και πουλερικά. Αντίθετα με τα φρούτα και τα σιτηρά, που μπορούσαν να διατηρηθούν για καιρό, αφού αποξηραίνονταν και τοποθετούνταν στους ξηρούς τάφους, το κρέας απαιτούσε ιδιαίτερη…

Δυο είδη – μια ιστορία, η Coca και η Cola

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ένας βοηθός φαρμακοποιού, ο John Pemberton, έφτιαξε άθελά του, στις αρχές του 19ου αιώνα, την πρώτη συνταγή της Coca-Cola με μείγμα από φύλλα κόκας (του γένους Erythroxylum, κυρίως την Erythroxylum coca, από τα οποία προέρχεται η κοκαΐνη) και από καρπούς κόλας (του φυτού Cola nitida). Κανένα από τα δυο συστατικά…

Η καλλιέργεια των Χριστουγεννιάτικων δένδρων στην Ελλάδα: μια επίπονη διαδικασία, προ 60 ετών, από τη «Δασολογική Σχολή», για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Κείμενο: Θάνος Αθανασόπουλος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία Τη δεκαετία του 1960 η ύπαιθρος άρχισε να ερημώνει και κυρίως οι περιοχές των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Χιλιάδες χωριά εγκαταλείπονταν, με τον κόσμο να φεύγει στις πόλεις και μετανάστες στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία) για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς…

Aπό εντομοαπωθητικό και θεραπευτικό έως παραισθησιογόνο και βαρβιτουρικό, η αψιθιά

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η αψιθιά Στην εποχή του Ιπποκράτη η Artemisia absinthium θεωρούνταν ένα από τα πιο αρωματικά φυτά. Tην ονόμαζαν Αρτεμισία (Artemisia) προς τιμή της θεάς Άρτεμης και αψίνθιον (absinthium), δηλαδή αυτό που δεν πίνεται.     Οι ιδιότητες της αψιθιάς Η κυριότερη ιδιότητά του είναι η απώθηση εντόμων,…

Παρτέρια-Μικρογραφίες των ελληνικών λιβαδιών στη Δράμα

Η προσπάθεια Παρτέρια – μικρογραφίες των ελληνικών λιβαδιών, με αυτοφυή καλλωπιστικά φυτά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε αστικά πάρκα, όπως προτείνει καθηγήτρια Δασοπονίας στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ήδη συλλέξει σπόρους και έχει δημιουργήσει φυτώριο με 100 είδη φυτών από την περιοχή της Ροδόπης. «Τα αυτοφυή φυτά δημιουργούν τοπία με μεγάλη ποικιλομορφία και αισθητική προσαρμογή με…