Το χελιδόνιο που έρχεται μαζί με τα χελιδόνια

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το «Χελιδόνιον» (Chelidonium majus) είναι είδος με εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη. H παρουσία του, στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ κοινή και για αυτό είναι ένα σχετικά άγνωστο είδος. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις παραρούνες (Papaveraceae). Χαρακτηριστικό του…

Details

Γέφυρες πρότυπο για τη διέλευση της άγριας πανίδας

Κείμενο: Δωραντίνη Αθανασίου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πρόβλημα Η διάνοιξη δρόμων και κυρίως αυτοκινητόδρομων αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες αποκλεισμού και απομόνωσης πληθυσμών ζώων. Εκτός από αυτό, ελλιπή μέτρα προφύλαξης πολλές φορές προκαλούν ατυχήματα, όπως στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καστοριάς με τις αρκούδες και τα πολυάριθμα ατυχήματα που έγιναν μετά…

Details

Μιμητισμός ζώων

Πολλά ζώα και κυρίως έντομα μιμούνται τα φυτά, έτσι ώστε να αποφύγουν κινδύνους (τους εχθρούς και θηρευτές τους) ή για να μην εμφανιστούν πριν πιάσουν το θήραμά τους. Δείτε βίντεο με την πεταλούδα-φύλλο:   Δείτε βίντεο με ζώα που μιμούνται φυτά:    

Details

Τεράστιες φωλιές πουλιών σε δέντρα

Κείμενο: Γεώργιος Καλόγηρος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα πουλιά Αν δει κανείς τις τεράστιες φωλιές πάνω στα δέντρα στη Ναμίμπια, θα νόμιζε ότι είναι δεινοσαύρων. Είναι όμως φωλιές κάποιων μικρών απόγονων των δεινοσαύρων, των πουλιών Philetairus socius. Τα μικροπούλια αυτά έχουν μικρό μέγεθος (στο μέγεθος των σπουργιτιών) και ζουν σε μεγάλες αποικίες.  …

Details

Ο δρυοκολάπτης που αποθηκεύει εκατοντάδες βαλανίδια κάθε χρόνο

Κείμενο: Φώτω Κονσόλα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι βαλανιδο-δρυοκολάπτες Οι δρυοκολάπτες αυτοί ζούνε στη δυτική ακτή και τη νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική. Η κύρια τροφή τους είναι τα έντομα, όπως όλοι οι δρυοκολάπτες. Ζούνε σε περιβάλλον που ο χειμώνας δεν είναι πάντα “βαρύς”, αλλά έχουν μάθει να αποθηκεύουν τροφή για τις δύσκολες…

Details

Το πουρνάρι, ο κόκκος του και το κρεμεζί χρώμα

Κείμενο: Χαράλαμπος Καραπλιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πουρνάρι Το πουρνάρι (Quercus coccifera) θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη αφού παρά την ξύλευση (για καυσόξυλα) και/ή τη βόσκηση αντέχει, αν και για αυτούς τους λόγους συνήθως έχει τη μορφή θάμνου. Το έντομο του πουρναριού Το ομόπτερο έντομο Coccus ilicis (kermes), προσβάλει τα…

Details

Ένας γυμνοσάλιαγκας τρώει φύκια για να κάνει φωτοσύνθεση

Κείμενο: Ηλίας Αποστόλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το Costasiella kuroshimae (ή στα αγγλικά Leaf Sheep) είναι ένα είδος μικρού και θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα. Το μήκος του μπορεί να φτάσει μόλις 5 χιλιοστά και απαντάται στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.     Η διατροφή του και η ιδιαιτερότητά του Τρέφεται με…

Details

Αμοιβαίες σχέσεις ωφέλειας φυτών-ζώων, το παράδειγμα του άαρτνβαρκ και της “κοπριάς” του

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το άαρντβαρκ Ο ορυκτερόποδας, διεθνώς γνωστό ως άαρντβαρκ (Orycteropus afer) είναι ένα είδος το οποίο ζει στην Αφρική (Αιθιοπία, Σενεγάλη, Ακρ. Καλής Ελπίδας). Είναι ένα νυκτόβιο είδος, μοναχικό και δειλό, το οποίο τρέφεται κυρίως με τερμίτες. Είναι περίεργο στην όψη αφού η ουρά του…

Details

Τα ιδιαίτερα άνθη της συκιάς και ο ψήνας

  Τα άνθη της συκιάς Σε αντίθεση με τα άλλα ανθοφόρα είδη, η συκιά (Ficus carica) τα άνθη της δεν τα έχει «εκτεθειμένα», αλλά τα έχει μέσα σε ειδική ανθοδόχη. Έχει δηλαδή πολλά άνθη μαζί (ταξιανθία) που διαφέρει από όλα τα άλλα είδη. Τα θηλυκά άνθη όταν θα επικονιαστούν θα μετατραπούν σε καρπούς αχαίνια και η…

Details