Η συκιά ως φάρμακο

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Η συκιά (Ficus carica) είναι είδος της Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας, αλλά έχει εισαχθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, λόγω του καρπού του, που είναι εδώδιμος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το είδος καλλιεργήθηκε ίσως και από το 9.400 π.Χ. Επίσης ο καρπός του…

Details

Σπανάκι, το φαρμακευτικό

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι αυτοφυές είδος της κεντρικής και δυτικής Ασίας, που καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, με παραγωγή που το 2018 έφτασε τους 26,3 εκ. τόνους. Η ονομασία του προέρχεται από την πέρσικη λέξη aspānāḵ. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της μεσογειακής…

Details

Ένα διαφορετικό φαρμακευτικό (και δηλητηριώδες) είδος αγριοπιπεριάς

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το Solanum dulcamara είναι είδος συγγενικό με την πιπεριά, τη τομάτα και την πατάτα. H φυσική του εξάπλωση είναι στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά εξαπλώνεται σαν χωροκατακτητικό στη Βόρεια Αμερική κ.ά. Το είδος είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ στον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε…

Details

Από τα πιο ισχυρά φάρμακα: το σκόρδο

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το σκόρδο (Allium sativum) είναι είδος που προέρχεται από την κεντρική Ασία και καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά σχεδόν το 80% της παραγωγής καταναλώνεται στην Κίνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ωμό στις σαλάτες, στις σάλτσες, στα φαγητά,…

Details

Το σουσάμι, που είναι φαρμακευτικό

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το σουσάμι (Sesamum indicum) προέρχεται από την Ινδία και καλλιεργείται εδώ και 3000 χρόνια. Το σουσάμι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαιο από κάθε άλλο σπέρμα και για αυτό καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο: η παραγωγή του, το 2018 έφτασε τους 6…

Details

Κουφοξυλιά ή αφροξυλιά: το φαρμακείο της φύσης

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Η κουφοξυλιά (Sambucus nigra) έχει ευρεία εξάπλωση στο βόρειο ημισφαίριο όπως και στην Ελλάδα. Απαντάται συνήθως σε θέσεις με υψηλή υγρασία, και συχνά σε μικρές ρεματιές γύρω από παραδασόβιους και ημιορεινούς οικισμούς. Φαρμακευτικές ιδιότητες Τα φύλλα της κουφοξυλιάς έχουν καθαρτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές και…

Details

Ροδακινιά: άλλο ένα φάρμακο από την Κίνα

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Η ροδακινιά Η ροδακινιά (Prunus persica) είναι είδος που προέρχεται από τη βορειοδυτική Κίνα, όπου και για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε (πιθανότατα ήδη από το 6.000 π.Χ.), ενώ σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η καλλιέργεια του είδους έφτασε στην Ελλάδα περίπου το 300 π.Χ.…

Details

Πράσο: ένα είδος κρεμμυδιού με φαρμακευτικές ιδιότητες

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   To πράσο Το πράσο (Allium ampeloprasum) θεωρείται αυτοφυές είδος στη Μεσογειακή λεκάνη και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και με αρκετές ποικιλίες. Φαρμακευτικές ιδιότητες Σε πολλές περιοχές αναφέρουν για το πράσο ότι ακριβώς και για το μήλο: «Τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον…

Details

Το φαρμακευτικό είδος που το αποκαλούν «της Παναγιάς το γάλα»

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το είδος Pulmonaria officinallis απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η εξάπλωσή του περιορίζεται σε λίγες θέσεις μέσα σε ορεινά δάση στη Μακεδονία και στη Θράκη. Για αυτόν το λόγο το είδος δεν είναι γνωστό και δεν χρησιμοποιείται, όπως σε…

Details

Το “φάρμακο” πορτοκάλι

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Η πορτοκαλιά Η πορτοκαλιά (Citrus xsinensis) αποτελεί υβρίδιο των ειδών Citrus maxima (φράπα) και Citrus reticulata (μανταρινιά) και προέρχεται από τη νότια Κίνα, τη βορειοανατολική Ινδία και τη Μιανμάρ. Φαρμακευτικές ιδιότητες Τα πορτοκάλια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και για αυτό ο χυμός τους…

Details