Και όμως: κουκουνάρι μέσα σε κεχριμπάρι, με σπέρματα να έχουν βλαστήσει!

Χριστίνα Λυκοπούλου, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το φαινόμενο Πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια μια σπάνια αναπαραγωγή κωνοφόρου ξεκίνησε ‘’αιχμαλωτίζοντας’’ το κουκουνάρι μέσα σε κεχριμπάρι. Το ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα σπέρματα βλασταίνουν μέσα στο κουκουνάρι, έχοντας αποτυπωθεί στο απολίθωμα, ενώ κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η αναπαραγωγή τους γίνεται πέφτοντας…

Details

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και η εμφάνιση των τροπικών δασών

Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π Καρπενησίου   Ο αστεροειδής που άλλαξε τη ζωή στη γη Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής ήταν η αιτία να εξαφανιστεί το 80% της ζωής του πλανήτη έως τότε και να δημιουργήσει τα τροπικά, μέχρι τότε άγνωστα, δάση. Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, εμπεριέχεται και…

Details

Αρχαίο τροπικό δάσος στην Ανταρκτική

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι πόλοι της γης Οι πόλοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι «παγωμένοι». Παρόλα αυτά, η εικόνα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς. Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα πριν από σχεδόν 90 εκατομμύρια έτη (στα μέσα της κρητιδικής περιόδου), οι πυκνές συγκεντρώσεις του CO₂, θα είχαν ως αποτέλεσμα…

Details

Απολιθωμένο άνθος 99 εκατομμυρίων ετών μέσα σε κεχριμπάρι

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Valviloculus pleristaminis ανακαλύφθηκε και περιγράφτηκε πρόσφατα καθώς διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι. Ανήκει στην τάξη των Laurales, όπου ανήκει και η κοινή δάφνη. Τα αρσενικά άνθη του είναι μικρά (σχεδόν 2 χιλ.) με περίπου 50 στήμονες, αλλά είναι πολύ καλά διατηρημένα ώστε…

Details

Τα εκκλησιαστικά δάση της Αιθιοπίας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία τους Στις αρχές του 1900 μ.Χ. στην Αιθιοπία, τα φυσικά οικοσυστήματα κάλυπταν περίπου το 40% της χώρας, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών καταστράφηκαν για να ανοιχτούν δρόμοι και να δημιουργηθούν γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες του πληθυσμού. Τα αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν…

Details

Μια ωραία φωτογραφία, μια λάθος διαχείριση

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η φωτογραφία Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που έγινε viral, με τη διαχείριση δασών στην Ιαπωνία, που περιγράφει μια εξαιρετική διαχείριση των δασών: “Οι Ιάπωνες παράγουν ξύλα για 700 χρόνια χωρίς να κόβουν δέντρα. Τον 14ο αιώνα, η εξαιρετική τεχνική daisugi γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Πράγματι, το…

Details

«Φονίκιον»: το μυστηριώδες αρωματικό φυτό της αρχαίας Κρήτης

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι Η αρχαία ελληνική λέξη «φοίνιξ» μπορεί να περιελάβανε επτά διαφορετικές έννοιες: (α) το πορφυρό χρώμα, (β) μυθικά πρόσωπα, (γ) ελληνικά υδρονύμια, (δ) μυθικό πτηνό, (ε) τη χουρμαδιά, (στ) φοινικικό μουσικό όργανο και (ζ) ένα καλλιεργήσιμο δημητριακό/αγρωστώδες. Επομένως η λέξη «φοινίκιον» (ponikijo) θα αναφερόταν…

Details

Ο πράσινος λόφος «Bliss» των Windows XP

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η φωτογραφία H φωτογραφία των Windows XP θεωρείται, από πολλούς, η διασημότερη όλων των εποχών, καθώς χρησιμοποιήθηκε από την Microsoft ως ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας, σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές. Την εικόνα αυτή απαθανάτισε το 1996 ο φωτογράφος Charles O’Rear, στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνιας. Η…

Details

Η «Γραμμένη Οξυά»

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η θέση του βουνού Η Οξυά είναι βουνό που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τους τεράστιους ορεινούς όγκους Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστός) στα βόρεια και Καλιακούδα στα…

Details

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου και τα ευρήματα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το δάσος Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης παγκοσμίως. Περιλαμβάνει απολιθωμένα δένδρα σε έκταση 150 km² και περιβάλλεται από το Σίγρι, την Ερεσό και την Άντισσα, ωστόσο απολιθωμένα ευρήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του νησιού. Η…

Details