Οι “περίεργοι” Κωμόλιθοι στο χωριό Ποταμίδα Χανίων

Κείμενο: Χάρης Δασκαλάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι οι κωμόλιθοι Οι Κωμόλιθοι είναι ένα γεωλογικό μνημείο που βρίσκεται στην Ποταμίδα Κισσάμου. Είναι γεωλογικοί σχηματισμοί (μικρά μετέωρα), σαν γεωπυραμίδες, όπου η διάβρωση είναι τόσο έντονη ώστε να μην έχει μείνει σχεδόν καθόλου βλάστηση, παρά μόνο θάμνοι στην κορυφή των λόφων. Οι σχηματισμοί έχουν…

Η ελιά της «Μάθαινας» της Λάστρου Σητείας (Κρήτη)

Κείμενο: Μάνος Μαρκαντωνάκης & Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτοι Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ελιά Η «Ελιά της Μάθαινας» βρίσκεται στο χωριό Λάστρος Σητείας ανατολικά της εκκλησίας Αγ. Τριάδας. Πρόκειται για ελιά (Olea europaea) που ο κορμός έχει περίεργο εξωτερικό ανάγλυφο και σχηματίζει μαζί με το βράχο σπηλαίωση που χωράει 3-4 άτομα. Ο κορμός στη βάση…

Η χαρουπιά και οι σημαντικές ιδιότητές της

Κείμενο: Υρώ Μπινιάρη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι ξηρανθεκτικό είδος που απαντάται στη Μεσόγειο. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, και όπως όλα τα ψυχανθή έχει καρπό χέδρωπα (σαν φασολάκι). Ο καρπός της, το γνωστό ξυλοκέρατο, μοιάζει με το κοινό φασολάκι, αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και πολύ…

Το μεγαλύτερο σε ηλικία δέντρο στον κόσμο, μια ερυθρελάτη 9.550 ετών

Κείμενο: Κώστας Ζερβός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η ερυθρελάτη (Picea abies) ανήκει στα ψυχρόβια κωνοφόρα με εξάπλωση κυρίως στη Σκανδιναβία και νοτιότερο όριο εξάπλωση στην Ελληνική Ροδόπη, στη Δράμα. Το μεγαλύτερο σε ηλικία Το δέντρο ανακαλύφθηκε το 2004 και η ακριβής τοποθεσία του (στη Σουηδία) παραμένει άγνωστη για ευνόητους λόγους. Βρίσκεται…