Το πουρνάρι, ο κόκκος του και το κρεμεζί χρώμα

Κείμενο: Χαράλαμπος Καραπλιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πουρνάρι Το πουρνάρι (Quercus coccifera) θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη αφού παρά την ξύλευση (για καυσόξυλα) και/ή τη βόσκηση αντέχει, αν και για αυτούς τους λόγους συνήθως έχει τη μορφή θάμνου. Το έντομο του πουρναριού Το ομόπτερο έντομο Coccus ilicis (kermes), προσβάλει τα…

Ενημερωτικό εγχειρίδιο για τον Παρνασσό από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Ο Παρνασσός, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας, υψώνεται πάνω από την πεδιάδα της Βοιωτίας στα ανατολικά και τον κόλπο της Ιτέας στα νοτιοδυτικά. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το βουνό οφείλει το όνομά του στον ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε κτίσει πάνω στο βουνό μια πόλη. Όταν αυτή καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του…

Ένας από τους μεγαλύτερους πλάτανους στον κόσμο: ο Γεροπλάτανος Χαλκιδικής

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος του Γεροπλάτανου Ο «πλάτανος Γεροπλάτανου» βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Γεροπλάτανος, στους πρόποδες του όρους Χολομώντας της Χαλκιδικής.     Τα χαρακτηριστικά του Το πλατάνι (Platanus orientalis) έχει ύψος 20 μέτρα, περίμετρο 15 μέτρα και μέγιστο διάμετρο στη βάση που ξεπερνάει τα 16 μέτρα.…

Τα σημαντικά σε παραγωγικό, οικολογικό και πολιτισμικό επίπεδο αγροδασικά συστήματα

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα αγροδασικά συστήματα Τα αγροδασικά συστήματα είναι ο συνδυασμός δέντρων, καλλιεργειών ή/και βοσκοτόπων στην ίδια επιφάνεια. Αποτελούν την παλαιότερη χρήση γης στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας, αφού συνδυάζουν την δασική παραγωγή (ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, βότανα, καρπούς, φύλλωμα για τα ζώα, νέκταρ…