Μια ωραία φωτογραφία, μια λάθος διαχείριση

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η φωτογραφία Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που έγινε viral, με τη διαχείριση δασών στην Ιαπωνία, που περιγράφει μια εξαιρετική διαχείριση των δασών: “Οι Ιάπωνες παράγουν ξύλα για 700 χρόνια χωρίς να κόβουν δέντρα. Τον 14ο αιώνα, η εξαιρετική τεχνική daisugi γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Πράγματι, το…

Details

Έξι ιερά δάση της Ηπείρου «αφηγούνται» τις ιστορίες τους

Η προσωπική ιστορία κάθε δάσους που ήταν ιερό για την κοινότητα και την επιβίωσή της, αναδεικνύεται μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία στρέφεται στη μελέτη έξι δασών της περιοχής. Τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας είναι τόποι που συνδέονται με απαγορεύσεις κοπής και κυρίως με τον φόβο ότι η κοπή των…

Details

Η πολυετής μελέτη των μανιταριών της Άνδρου αποκαλύπτει τον μοναδικό πλούτο των δασών σκλήθρου

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Η έρευνα Η έρευνα που αφορά τα μανιτάρια της Άνδρου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, όμως τελευταία -μέσω της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park- εντατικοποιήθηκε και εστίασε στα δάση και τις συστάδες σκλήθρου (τύπος οικοτόπου Αλλουβιακά δάση με Alnus glutinosa και…

Details

Τα ποολίβαδα των ακτών της Πρέσπας

Κείμενο: Θανάσης Πανογεώργος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα λιβάδια Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λιβαδιών βάση των κυρίαρχων ειδών αλλά και του γεωλογικού υποστρώματος. Χαρακτηριστικά είναι τα φρυγανολίβαδα, τα ποολίβαδα, τα λιβάδια σε βραχώδεις πλαγιές, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα, λιβάδια σε αμμοθίνες κ.ά. Λιβάδια σε αμμοθίνες λιμνών Οι ακτές μιας λίμνης, της Μεγάλης Πρέσπας,…

Details

2 Φεβρουαρίου 2020: 20 χρόνια Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2020, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την Ίδρυση του πρώτου Διασυνοριακού Πάρκου στα Βαλκάνια, αυτό των Πρεσπών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:   Είναι πια γνωστό ότι η Πρέσπα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επίκεντρα της φύσης της Ευρώπης, λόγω της παλαιότητας των…

Details

Το δάσος βαλανιδιάς της Λήμνου

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα «δάση» της Λήμνου Η Λήμνος θεωρείται ένα νησί χωρίς δασική βλάστηση. Ακόμα και στους κατοίκους του νησιού έχει εντυπωθεί αυτή η εικόνα «δεν φυτρώνει δέντρο στη Λήμνο», «το ψηλότερο δέντρο είναι ο μαϊντανός» κ.ά.  Παρόλα αυτά στη Λήμνο υπάρχουν διάσπαρτες συστάδες με δασικά…

Details

Η Λήμνος το Φθινόπωρο: περιοχή Κουκονήσι

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το Κουκονήσι Το Κουκονήσι είναι μια νησίδα στον κόλπο του Μούδρου, που κυριαρχείται από αλόφιλη βλάστηση. Είναι μια μικρή ωοειδής νησίδα που βρίσκεται ΒΑ του Μούδρου με έκταση 140 στρέμματα περίπου και υψόμετρο 10 μ. Από την απέναντι ακτή το χωρίζει μια αβαθής…

Details

Τα μπουχάρια και τα νοχτάρια της Κοζάνης: περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί, που είναι το αποτέλεσμα έντονης διάβρωσης

Κείμενο: Λευτέρης Παπατσάνης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η τοποθεσία τους Τα μπουχάρια βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (πρώην δήμου Καμβουνίων), στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης. Ανέρχονται σε αριθμό περί τους είκοσι (20) και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα…

Details

Οι περίεργοι σχηματισμοί στο Φαρακλό Λήμνου

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η περιοχή Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλό ή «Φραγκοκέφαλα» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται βόρεια της Λήμνου κοντά στο χωριό Ατσική και μετά από το χωριό Προπούλι. Οι περίεργοι σφαιροειδής γεωλογικοί σχηματισμοί, με τις αποχρώσεις του κίτρινου, φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και προσελκύουν…

Details

Μείωση και αύξηση των δασών, τα τελευταία 25 χρόνια, στον κόσμο – Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση

Κείμενο: Κυριάκος Κοζώνης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Που υπάρχει αύξηση και που μείωση Η μεγαλύτερη αύξηση στην έκταση των δασών, τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσιάζεται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη νοτιοανατολική Ασία. Αντίθετα μείωση στις εκτάσεις των δασών παρατηρούνται στη νότια Αμερική (συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών του Αμαζονίου), στην Αφρική και στην…

Details