5 τα Γεωπάρκα της UNESCO στην Ελλάδα: Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Ο νέος θεσμός Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» είναι ένας καινούριος θεσμός της UNESCO που εγκρίθηκε στις 17/11/2015. Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, ο οποίος αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Επιτροπή Επιστημών όπου έγινε η συζήτηση και έγκριση της σχετικής απόφασης «παρά…

Details

Άυλη κληρονομιά της Unesco τα ιερά δάση της Κόνιτσας και του Ζαγορίου

Το έργο της καταγραφής των αιωνόβιων δασών και δέντρων Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ολοκλήρωσε το έργο που αφορούσε τα ιερά δάση της Ηπείρου και τη διατήρηση της φύσης μέσω της θρησκείας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Θαλής». Στο έργο συνεργάστηκαν 38 επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστήμια και ειδικότητες. Συντονιστής ήταν ο John M. Halley, καθηγητής του Τμήματος…

Details

Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000

Στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί 446 περιοχές Natura 2000. Η κάθε περιοχή παίρνει ένα κωδικό, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται.     Ο κατάλογος των περιοχών Natura 2000 (Φύση 2000) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ της Ελλάδας (με τις Διεθνής Ονομασίες τους) βάση του τελευταίου ΦΕΚ:   1 ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ           11 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ       ΕΒΡΟΣ GR1110002…

Details

Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ο όρος Εθνικός δρυμός (αντί του όρου Εθνικού Πάρκου που χρησιμοποιείται διεθνώς) επειδή οι περισσότεροι δρυμοί αφορούν δασικές περιοχές. Μετά την εφαρμογή του Natura 2000 (Οδηγία 43/92/ΕΟΚ) άρχισαν να δημιουργούνται τα Εθνικά Πάρκα: Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων, 1992. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, 1999 Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, 2000 Πάρκο υγρότοπων λιμνών Κορώνεις, Βόλβης…

Details

Εθνικοί Δρυμοί

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες θεσμοθετήθηκαν οι Εθνικοί Δρυμοί (αντί των Εθνικών Πάρκων) από το 1950. Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει, και οι Εθνικοί Δρυμοί μετατρέπονται σταδιακά σε «Πάρκα». Οι Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας ήταν (όσοι θεσμοθετήθηκαν οποιαδήποτε περίοδο): Εθνικός Δρυμός Ολύμπου Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας Εθνικός Δρυμός Παρνασσού Εθνικός Δρυμός…

Details

Αισθητικά δάση της Ελλάδας

Τα “Αισθητικά Δάση” είναι κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών στην Ελλάδα που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι η ανθρώπινη αναψυχή και κατά δεύτερο λόγο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Τα αισθητικά δάση είναι: Φοινικόδασος Βάι (Λασίθι) Δάσος Καισαριανής (Αττική) Κοιλάδα Τεμπών (Λάρισα) Δάσος ΚαραΙσκάκη (Καρδίτσα) Δάσος χείμαρρων Σελέμνου και Χαράδρου (Αχαΐα) Περιαστικό δάσος Ιωαννίνων Δάσος Στενής Ευβοίας Δασικό…

Details