Το φαρμακευτικό και δηλητηριώδες χελιδόνιο

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το χελιδόνιο ή χελιδονόχοορτο (Chelidonium majus, αγγλικά Greater celandine, γαλλικά grande chélidoine, grande éclaire και γερμανικά schölkraut) έχει πάρει την ονομασία του από τα χελιδόνια. Χαρακτηριστικό του είδους είναι η έκκριση υγρού που έχει πορτοκαλί χρώμα (που μοιάζει ακόμα και με το χρώμα…

Details

Ένα διαφορετικό φαρμακευτικό (και δηλητηριώδες) είδος αγριοπιπεριάς

Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το Solanum dulcamara είναι είδος συγγενικό με την πιπεριά, τη τομάτα και την πατάτα. H φυσική του εξάπλωση είναι στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά εξαπλώνεται σαν χωροκατακτητικό στη Βόρεια Αμερική κ.ά. Το είδος είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ στον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε…

Details

Η αβρωνία κατά των δερματικών «λεκέδων»

Το είδος Η αβρωνία ή αδρανία, βρυωνιά, οβρία ή αβρουνιά (Tamus communis) είναι αναρριχητικό είδος και για αυτό ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε αγριοκλήμα. Ανήκει στα βότανα του Κένταυρού Χείρωνα. Οι ιδιότητες της αβρωνίας Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τους καρπούς της για τις φακίδες και τους δερματικούς λεκέδες. Στην ομοιοπαθητική, το βάμμα του ριζώματος και κυρίως οι…

Details

Τα περίεργα φωτο-τοξικά φυτά

Κείμενο: Σπύρος Κυρίτσης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα φωτο-τοξικά φυτά Μερικά φυτικά είδη φαίνονται παντελώς ακίνδυνα. Στην πραγματικότητα όμως έχουν ουσίες που είναι φωτο-αντιδραστικές, δηλαδή αντιδρούν στο φως. Έχουν δηλαδή φωτοτοξικές ιδιότητες, που σημαίνει πως το δηλητήριο του φυτού, αφού ακουμπήσει το δέρμα, ενεργοποιείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η επαφή με το…

Details

Τα πιο δηλητηριώδη είδη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο πλούσιες χώρες σε είδη φυτών. Πάνω από 1000 είδη φυτών είναι φαρμακευτικά ή αρωματικά, ενώ πολλά χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά σε κήπους και πάρκα. Πολλά όμως από αυτά είναι δηλητηριώδη. Δείτε το βίντεο:    

Details

Παπαρούνα, από το αφιόνι στο όπιο

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου Η παπαρούνα Η παπαρούνα είναι δηλητηριώδες αλλά έχει και θεραπευτική και ιατροφαρμακευτική χρήση (ήδη από τη Μινωϊκή εποχή), κυρίως λόγω του δραστικού συστατικού του, το όπιο και τα παράγωγά του (ηρωίνη). Τα μέρη του φυτού, που χρησιμοποιούνται είναι οι κάψες, οι σπόροι, τα φύλλα, τα…

Details

Ισχυρά τοξικό και φαρμακευτικό, το Digitalis

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι ουσίες του Digitalis Όλα τα μέρη των φυτών του γένους Digitalis (δακτυλίδα) είναι δηλητηριώδη. Μάλιστα η τοξικότητα του δεν μειώνεται καθόλου ακόμη και μετά την αποξήρανση του φυτού. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρουν το θάνατο, αλλά είναι και φαρμακευτικό είδος. Είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό (αυξάνει…

Details

Η πικρή και δηλητηριώδης πικροδάφνη

Επιμέλεια: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η πικροδάφνη (Nerium oleander) είναι πολύ γνωστή για τη χρήση της ως καλλωπιστικό σε κήπους, αυλές, πρανή δρόμων κλπ. Όμως, ο γαλακτώδης χυμός που υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού είναι γεμάτος με πολλές τοξικές ουσίες, με κυριότερη την ολεανδρίνη (τριτερπενική…

Details