Το φαρμακευτικό σπάρτο

Κείμενο: Θανάσης Αυγουλής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   To είδος Το σπάρτο (Spartium junceum) είναι γνωστό είδος, κυρίως λόγο της χρήσης του ως καλλωπιστικό και είδος που χρησιμοποιείται για να σταθεροποιεί απότομα πρανή. Οι δραστικές του ουσίες Το σπάρτο θεωρείται κύριο φαρμακευτικό φυτό και σε σχετική πανεπιστημιακή έρευνα (Islamic Azad University) βρέθηκε να περιέχει…

Details

Ένα αρχαίο φυτό που είναι και φάρμακο, κυρίως για τη μνήμη

Κείμενο: Δέσποινα Γεροντίδη, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι θεραπευτικές ιδιότητες Οι κινέζοι θεραπευτές το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν το άσθμα και το χρόνιο βήχα, τους πονοκεφάλους και τα προβλήματα μνήμης. Επιπλέον, το χρησιμοποιούσαν για τη δύσπνοια, την απόχρεμψη και την ενίσχυση των πνευμόνων. Το Ginkgo biloba χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της αρτηριακής…

Details

Το φυτό υπετροφή ρόκα, που οι αγρότες το ονόμαζαν “απάτη”

Κείμενο: Ειρήνη Χατζοπούλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ρόκα Η ρόκα (Eruca vesicaria) ήταν από πάντα ένα παραμελημένο είδος και ισχυρό ζιζάνιο για τους αγρότες. Για πολλούς αγρότες “ρόκα” σημαίνει “απάτη”, καθώς το βράδυ απελευθερώνει ωραίο οσμή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αποπνέει καμία οσμή. Ρόκα vs Μαρούλι Ίσως να μην…

Details

Το «λαχανικό» του Δεκεμβρίου, το μπρόκολο

Κείμενο: Ηλίας Αποστόλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το Harvard προτείνει μπρόκολο Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard το μπρόκολο πρέπει να θεωρηθεί το λαχανικό του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των αιτιών αυτής της επιλογής, είναι ότι το μπρόκολο, είναι κοινό λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: ωμό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψημένο, σε…

Details

Τα γεύματα και η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων

Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα πρώτα χρόνια Τα πρώτα ευρήματα (11000 με 7300 π.Χ.) δείχνουν ότι προτιμούσαν τα ίδια είδη φυτών με αυτά που αρέσουν και στα ζώα: αυτοφυής πρόγονους αγρωστώδων (π.χ. κριθάρι – Hordeum vulgare, βρώμη – Avena sativa κ.ά.) και ψυχανθών (π.χ. φακή – Lens culinaris, μπιζέλια –…

Details

Παπαρούνα, από το αφιόνι στο όπιο

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου Η παπαρούνα Η παπαρούνα είναι δηλητηριώδες αλλά έχει και θεραπευτική και ιατροφαρμακευτική χρήση (ήδη από τη Μινωϊκή εποχή), κυρίως λόγω του δραστικού συστατικού του, το όπιο και τα παράγωγά του (ηρωίνη). Τα μέρη του φυτού, που χρησιμοποιούνται είναι οι κάψες, οι σπόροι, τα φύλλα, τα…

Details

Yψηλής διατροφικής αξίας ξηρός καρπός, το κάστανο

Κείμενο: Γιώργος Κατσαρός, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα κάστανα (Castanea sativa) αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη. Το κάστανο είναι γνωστό κυρίως ως…

Details

Φυτά-υπερτροφές που έσωσαν πολλούς Έλληνες στη Γερμανική κατοχή

«Καθόλου κρέας ή ψάρι, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι. Στο τέλος της εβδομάδας, η ποσότητα θα είναι αρκετή».   Κείμενο: Μανώλης Μαρκαντωνάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου & Δέσποινα Γεροντίδη, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας &…

Details

Ισχυρά τοξικό και φαρμακευτικό, το Digitalis

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι ουσίες του Digitalis Όλα τα μέρη των φυτών του γένους Digitalis (δακτυλίδα) είναι δηλητηριώδη. Μάλιστα η τοξικότητα του δεν μειώνεται καθόλου ακόμη και μετά την αποξήρανση του φυτού. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρουν το θάνατο, αλλά είναι και φαρμακευτικό είδος. Είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό (αυξάνει…

Details

Rosmarinus officinalis – Δενδρολίβανος ο Φαρμακευτής (ταινία)

Η αληθινή ιστορία Ένας ορεισίβιος ορεσίβιος Κρητικός «έφαγε τον χρόνο» χάρη στα βότανα και τη ζωή του. Γνώρισε και τον γνώρισαν πολλοί γνωστοί του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Φλέμινγκ. Ξεγέλασε τον χρόνο με τα ισχυρά βότανα της Κρήτης, τα ίδια βότανα με τα οποία όμως έχασε σε μικρή ηλικία τη γυναίκα…

Details