Τα μπαρμπούτσαλα, καρπός γνωστού φρούτου του δάσους

Κείμενο: Γιώργος Κατσαρός, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η λέξη “μπαρμπούτσαλα” Οι περισσότεροι έχουν ακούσει και χρησιμοποιήσει τη λέξη “μπαρμπούτσαλα”. Χρησιμοποιείται όταν κάποιος θέλει να πει “λόγια δίχως νόημα” ή “βλακείες”. Αλλά, τα μπαρμπούτσαλα είναι και κάτι άλλο, και η απάντηση έρχεται μάλλον από την Ευρυτανία ή τουλάχιστον, εκεί οι κάτοικοι έδωσαν μια απάντηση. Τα…

«Τουμπεκί ψιλοκομμένο» ποιος το έκανε και γιατί

Κείμενο: Κυριάκος Κοζώνης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι το τουμπεκί Το τουμπεκί (στα Τούρκικα tömbeki) λέγεται ο καπνός (από το είδος Nicotiana alata) που χρησιμοποιούν στο ναργιλέ. Γιατί έπρεπε να είναι ψιλοκομμένος Στα καφενεία μέχρι το μεσοπόλεμο ήταν διαδεδομένος ο ναργιλές. Εκεί το τουμπεκί το έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε…

Το γνωστό καυλί, από το αρχαίο ελληνικό καυλός

Κείμενο: Χρήστος Τόσκα & Στράτος Κατσιάνος, Φοιτητές Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία της λέξης “καυλί” Πολλές φορές το «cauli» (καυλί) χρησιμοποιείται στις επιστημονικές (λατινικές) ονομασίες των φυτών, όπως π.χ. στο Salix amplexicaulis (amplex + caulis) κλπ. Σημαίνει κλαδί/βλαστός και πρόκειται για ελληνική λέξη που είναι υποκοριστικό του καυλός και σημαίνει κοτσάνι, βλαστός. Κοτσάνι σημαίνει και το τσουνί, από το…

Το σύκο και ο “συκοφάντης”

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η σημασία του σύκου στην αρχαία Ελλάδα Τα σύκα (Ficus carica) ήταν υπερ-πολύτιμα για τους αρχαίους Έλληνες καθώς ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γλυκαντικά τους, μαζί με το μέλι (δεν είχαν ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά). Για την προστασία από κλοπές είχαν ισχυρές ποινές, ενώ πιθανότατα αυτοί…

Πόσα απίδια πιάνει ο σάκος;

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ποια είναι τα απίδια Τα απίδια είναι τα γνωστά αχλάδια. Στις παλαιότερες εποχές, όμως, τα αχλάδια δεν είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα (τυποποιημένα), αλλά ήταν μικρότερα και με σχήμα πιο ακανόνιστο. Η αχλαδιά (Pyrus communis) ήρθε στην Ελλάδα από την περιοχή της Κασπίας, ενώ…