Πέθανε, σαν σήμερα το 1778, ο Λινναίος, ο πατέρας της σύγχρονης ταξινόμησης των ειδών
1778 – Πέθανε ο Σουηδός βοτανικός, φυσιοδίφης, ιατρός και ζωολόγος Carl Linnaeus (γεννηθείς 23 Μαΐου του 1707). Είναι από τους πιο γνωστούς φυσιοδίφιδες καθώς χαρακτήρισε την διωνυμική ονοματολογία, το σύγχρονο σύστημα ονομασίας οργανισμών. Είναι γνωστός και ως ο «πατέρας της σύγχρονης ταξινόμησης». Από το 1730 ξεκίνησε να κάνει διαλέξεις για τη βοτανική και να εξερευνά τον κόσμο προσπαθώντας να ταξινομήσει τα φυτά και τα ζώα. Ο Linnaeus ονομάστηκε Princeps botanicorum (Πρίγκιπας βοτανικών) και “Ο Πλούσιος του Βορρά”. Θεωρείται επίσης ένας από τους ιδρυτές της σύγχρονης οικολογίας. Ο Linnaeus δημοσίευσε τη Φιλοσοφία Botanica το 1751, στην οποία περιείχε μια πλήρη επισκόπηση του συστήματος ταξινόμησης που χρησιμοποιούσε αλλά και πως γίνεται η διατήρηση ενός βοτανικού κήπου. Ο Linnaeus δημοσίευσε, το 1753, το Species Plantarum, το έργο το οποίο είναι σήμερα διεθνώς αποδεκτό ως αφετηρία της σύγχρονης βοτανικής ονοματολογίας στο οποίο περιέγραψε περισσότερα από 7.300 είδη. Μετά τον θάνατο του Carl ο γιός του προσπάθησε να πουλήσει την συλλογή του, αποτελούμενη από 14.000 φυτά, 3.198 έντομα, 1.564 κοχύλια, περίπου 3.000 γράμματα και 1.600 βιβλία. Τη συλλογή την αγόρασε το 1783 ένας 24χρονος φοιτητής ιατρικής, ο James Edward Smith. Ο Smith ίδρυσε την Linnean Society του Λονδίνου πέντε χρόνια αργότερα.
Άλλα γεγονότα στις 10 Ιανουαρίου
1654 – Πέθανε ο Άγγλος βοτανικός, γιατρός και αστρολόγος, Nicholas Culpeper (γεννηθείς 18 Οκτωβρίου του 1616). Στα βιβλία του αναφέρει μεγάλους καταλόγους φαρμακευτικών, κυρίως, φυτών. Ο Culpeper προσπάθησε να συνδέσει τη βοτανική, την ιατρική και την αστρολογική επιστήμη προκειμένου να βρει πώς να καταπολεμεί διάφορες ασθένειες. Η φιλοδοξία του ήταν να μεταρρυθμιστεί το σύστημα της ιατρικής με την αμφισβήτηση των παραδοσιακών μεθόδων και γνώσεων και την αναζήτηση νέων λύσεων για την υγεία. Η συστηματοποίηση της χρήσης βοτάνων από τον Culpeper αποτέλεσε την βάση στην εξέλιξη των σύγχρονων φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία είχαν αρχικά βοτανική προέλευση. Ο Culpeper περιέγραψε πρώτος την ιατρική χρήση του Foxglove, του βοτανικού προδρόμου του Digitalis, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στη φύση, ταξιδεύοντας και προσπαθώντας να την κατανόηση και να ανακαλύψει νέες ιατρικές μεθόδους μέσω αυτής.
1780 – Γεννήθηκε ο Γερμανός γιατρός, εξερευνητής, βοτανικός και ζωολόγος, Martin Hinrich Carl Lichtenstein. Διέπρεψε κυρίως στους τομείς της ιατρικής και της ζωολογίας. Ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου το 1841 ενώ, είχε σημαντικές σημειώσεις και περιγραφές για ερπετά, αμφίβια και πουλιά. Πέθανε 2 Σεπτεμβρίου του 1857.
1794 – Πέθανε ο Γερμανός φυσιοδίφης, εθνολόγος, συγγραφέας ταξιδιών, δημοσιογράφος και επαναστάτης, Johann George Adam Forster (γεννηθείς 27 Νοεμβρίου του 1754). Σε μικρή ηλικία, συνόδευσε τον πατέρα του, τον Johann Reinhold Forster, σε διάφορες επιστημονικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου ταξιδιού του James Cook στον Ειρηνικό. Το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου περιελάμβανε δοκίμια για τη βοτανική.
Πέθανε ο Γερμανός βοτανικός Christian August Friedrich Garcke (γεννηθείς 25 Οκτωβρίου του 1819). Ειδικεύτηκε στην φαρμακογνωσία και δημοσίευσε τη χλωρίδα της Βόρειας και Κεντρικής Γερμανίας και τη «Flora von Halle». Αρκετά είδη φέρουν το όνομά του εκ των οποίων και το Thespesia garckeana.
Άρθρα – Πληροφορίες
Anderson M. 1997. Carl Linnaeus: Father of Classification. United States, Enslow Publishers.
Blunt W. 2004. Linnaeus: the compleat naturalist. London, Frances Lincoln.
Hans-Jürgen M. 2018. Lexikon Berliner Begräbnisstätten. Pharus-Plan, Berlin S. 242.
Gilman C., Peck T. & Colby M. 1905. Lichtenstein, Martin Heinrich Karl. New International Encyclopedia (1st ed.). New York, Dodd, Mead.
Saine T. 1972. Georg Forster. New York, NY: Twayne Publishers.
Woolley B. 2004. The herbalist: Nicholas Culpeper and the fight for medical freedom. Toronto, Harper Collins.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης