Πέθανε, σαν σήμερα, ο Grew, πατέρας της ανατομίας φυτών
1712 – Πέθανε ο Άγγλος φυσιολόγος και ειδικός στην ανατομία φυτών Nehemiah Grew (γεννήθηκε 26 Σεπτεμβρίου του 1641). Είναι γνωστός ως «ο πατέρας της ανατομίας των φυτών». Το σπουδαίο έργο του για την Ανατομία των Φυτών χωρίζεται σε 4 βιβλία, την αρχή της ανατομίας των λαχανικών, την ανατομία των ριζών, την ανατομία των κορμών και την ανατομία των φύλλων, των λουλουδιών, των άνθεων και των καρπών. Περιέγραψε σχεδόν όλες τις βασικές διαφορές στη μορφολογία του στελέχους και της ρίζας, απέδειξε ότι τα λουλούδια των Asteraceae αποτελούν ταξιανθία και ότι οι στήμονες είναι αρσενικά όργανα. Το γένος δέντρων Grewia ονομάστηκε προς τιμήν του.
Άλλα σημαντικά γεγονότα στις 25 Μαρτίου
1735 – Πέθανε ο Γερμανός γιατρός, φυσιοδίφης και γεωγράφος, Daniel Gottlieb Messerschmidt (γεννηθείς 16 Σεπτεμβρίου του 1685). Απεστάλη στη Σιβηρία για να συλλέξει φαρμακευτικά φυτά. Διέμεινε εκεί για 7 χρόνια κάνοντας μελέτη για την εθνολογία, ζωολογία και τη φυτογεωγραφία, όπου παράλληλα ανακάλυψε τα πρώτα απολιθώματα μαμούθ. Περιέγραψε 149 ορυκτά, 1290 φυτά εκ των οποίων 359 είναι ενδημικά της Ρωσίας και περισσότερα από 260 είδη πανίδας. Πέθανε φτωχός στην Αγία Πετρούπολη στα 50 του χρόνια.
1760 – Γεννήθηκε η Αγγλίδα φυσιοδίφης και βοτανικός εικονογράφος Louisa Finch, Κοντέσα της Aylesford. Είναι γνωστή για τις μελέτες και τα έργα ζωγραφικής των φυτών, φυκών και μυκήτων από το Warwickshire. Πέθανε 28 Δεκεμβρίου του 1832.
1844 – Γεννήθηκε ο Γερμανός βοτανικός Heinrich Gustav Adolf Engler. Είναι γνωστός για την εργασία του σχετικά με την ταξινόμηση των φυτών και τη φυτογεωγραφία, όπως η Die natürlichen Pflanzenfamilien η οποία εκδόθηκε με τον Karl AE von Prantl και τη Flora Brasiliensis μαζί με τον Carl Friedrich von Martius. Το σύστημα Engler εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από πολλούς φυσιοδίφες και συγγραφείς. Τα βιβλία του εικονογραφήθηκαν από τον βοτανικό ζωγράφο Joseph Pohl. Πέθανε 10 Οκτωβρίου του 1930.
1914 – Γεννήθηκε ο Αμερικανός δασοπόνος, γεωπόνος και ανθρωπιστής Norman Ernest Borlaug. Ηγήθηκε πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο που συνέβαλαν στην εκτεταμένη αύξηση της γεωργικής παραγωγής που ονομάστηκε Πράσινη Επανάσταση. Ο Borlaug τιμήθηκε με πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων το Νόμπελ Ειρήνης, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Σπούδασε δασοπονία, παθολογία των φυτών και γενετική. Μεταξύ άλλων ανέπτυξε ανθεκτικό σε ασθένειες είδος σίτου με υψηλή παραγωγή γλιτώνοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από την πείνα. Πέθανε 12 Σεπτεμβρίου του 2009.
Άρθρα – Πληροφορίες
Chisholm H. 1911. Grew, Nehemiah. Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press.
Egerton F. N. 2008. A History of the Ecological Sciences, Part 27: Naturalists Explore Russia and the North Pacific During the 1700s. Bulletin of the Ecological Society of America, 89 (1): 39–60.
Hesser L. 2006. The Man Who Fed the World: Nobel Peace Prize Laureate Norman Borlaug and His Battle to End World Hunger. Durban House.
Ogilvie M. & Harvey J. 2000. The Biographical Dictionary of Women in Science: Pioneering Lives from Ancient Times to the Mid-20th Century. I. Routledge.
Woodland D. 1997. Contemporary Plant Systematics (2nd ed.). Andrews University Press.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης