Παγκόσμια Ημέρα Βουνού
2003 – Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο ορεινές χώρες στον κόσμο (2η στην Ευρώπη).
Άλλα γεγονότα στις 11 Δεκεμβρίου
1679 – Γεννήθηκε ο Ιταλός Βοτανικός Pier Antonio Micheli. Υπήρξε καθηγητής βοτανικής, επιμελητής του Orto Botanico di Firenze και συντάκτης του Nova plantarum genera iuxta Tournefortii methodum disposita. Άρχισε τη μελέτη φυτών σε νεαρή ηλικία υπό τον Bruno Tozzi. Έδωσε περιγραφές 1900 φυτών, εκ των οποίων περίπου 1.400 περιγράφηκαν για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών, 900 ήταν μύκητες και λειχήνες. Περιέλαβε πληροφορίες σχετικά με “τη φύτευση, την προέλευση και την ανάπτυξη των μυκήτων και των μυκήτων ως συμμάχους των φυτών” και ήταν ο πρώτος που επεσήμανε ότι οι μύκητες έχουν αναπαραγωγικά σώματα ή σπόρια. Ανακάλυψε αρκετά σημαντικά γένη μυκήτων όπως τα Aspergillus και Botrytis. Πέθανε 1η Ιανουαρίου του 1737.
1889 – Γεννήθηκε ο Αμερικανός αγρότης Walter Knott (απεβίωσε τον Δεκέμβρη του 1981), που ίδρυσε το πάρκο ψυχαγωγίας Knott’s Berry Farm στην Καλιφόρνια, εισήγαγε το Boysenberry και δημιούργησε κονσέρβες του Knott’s Berry Farm.
1980 – Εκδόθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ο νόμος Superfund «περί ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής απόκρισης, αποζημίωσης και ευθύνης» (CERCLA). Το Superfund είναι ένα πρόγραμμα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χρηματοδοτεί την εκκαθάριση των περιοχών που έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες ουσίες και ρύπους. Εξουσιοδοτεί τους ομοσπονδιακούς οργανισμούς φυσικών πόρων, κυρίως τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τις Πολιτείες και τις ιθαγενείς φυλές να αποκαταστήσουν τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από επικίνδυνες ουσίες, αν και τα περισσότερα κράτη συνήθως χρησιμοποιούν τις δικές τους εκδόσεις του CERCLA. Η CERCLA δημιούργησε το Μητρώο Τοξικών Ουσιών και Νόσων (ATSDR). Η EPA μπορεί να εντοπίσει τα μέρη που είναι υπεύθυνα για την εκροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον και είτε να τους υποχρεώσει να καθαρίσουν τις περιοχές, είτε μπορεί να αναλάβει τον καθαρισμό χρησιμοποιώντας το Superfund (trust fund) και τα έξοδα που εισπράττονται από τους ρυπαντές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
1997: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων, για τις ανεπτυγμένες χώρες από τα επίπεδα του 1990, για τα χρόνια 2008 – 2012.
2005 – Πέθανε ο Βρετανός βοτανικός και ακαδημαϊκός Stuart Max Walters (γεννηθείς 23 Μαΐου 1920). Υπήρξε επιμελητής του Herbarium, Botany School στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Λέκτορας Βοτανικής καθώς και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Βοτανικού Κήπου στο Κέιμπριτζ. Ήταν συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τα φυτά και τα λουλούδια και μιας από τις πολυάριθμες βιογραφίες του Δαρβίνου.
Άρθρα – Πληροφορίες
Cullen J. 2006. Max Walters, an Appreciation. Curtis.
Schaechter M. 2000. Pier Antonio Micheli, The father of modern mycology: A paean. McIlvainea.
United States. 1980. Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act of 1980. Pub.L. 96–510, approved December 11, 1980. 42 U.S.C. § 9601.
www.knotts.com [Ανάκτηση 12/2018]
www.un.org [Ανάκτηση 12/2018]
unfccc.int [Ανάκτηση 12/2018]
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης