Γεννήθηκε, σαν σήμερα το 1647, η Merian που ταξινόμησε έντομα και φυτά με τη μέθοδο του Λινναίου 30 χρόνια πριν αποτυπώσει τη θεωρία του
1647 – Γεννήθηκε η Γερμανή φυσιοδίφης, εντομολόγος και επιστημονικός εικονογράφος Maria Sibylla Merian. Είναι γνωστή για την τεκμηρίωση της μεταμόρφωσης της πεταλούδας καθώς και την επιστημονική απεικόνισή της. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις κάμπιες και τους ξενιστές των φυτών, ενώ δημοσίευσε πολλές καλλιτεχνικές αποτυπώσεις φυτών. Στο ταξίδι της στο Σουρινάμ της Ολλανδίας, παρατήρησε και αποτύπωσε έντομα και φυτά, τα οποία ταξινόμησε με τον τρόπο στον οποίο βασίστηκε ο Carl Linnaeus 30 χρόνια αργότερα για την παγκόσμια ταξινόμηση. Το γένος Meriana, το είδος Watsonia meriana καθώς και πολλά ονόματα εντόμων έχουν ονομαστεί προς τιμήν της. Πέθανε 13 Ιανουαρίου του 1717.
Άλλα γεγονότα στις 2 Απριλίου
1244 – Πέθανε ο Δανός βοτανικός και ιατρικός συγγραφέας Henrik Harpestræng Γεννήθηκε το 1164). Το μεγαλύτερο έργο του ήταν το urtebog (βιβλίο βοτάνων), γραμμένο στα Δανέζικα. Το βιβλίο αποτελούταν από 150 κεφάλαια που ασχολούνται με τα φυτά και τα μέρη των φυτών. Το βιβλίο είναι μια ανεκτίμητη πηγή για τα μεσαιωνικά ονόματα φυτών της Δανίας.
1747 – Πέθανε ο Γερμανός βοτανικός Johann Jacob Dillen Dillenius (γεννηθείς 12 Δεκεμβρίου του 1684). Ο βοτανικός και καθηγητής William Sherard άφησε κληρονομιά στο πανεπιστήμιο του Giessen 3000 λίρες, τη βιβλιοθήκη του και τα φυτολόγιά του με την προϋπόθεση ο Dillenius να διοριστεί πρώτος καθηγητής. Ο ίδιος έγραψε πολλά βοτανικά χειρόγραφα, για την χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής του πανεπιστημίου ενώ, περιέγραψε και πολλά νέα είδη. Δημοσίευσε την τρίτη έκδοση του John Ray, Synopsis Methodica Stirpium Britannicarum, όπου ενσωμάτωσε νέα φυτικά είδη που ανακαλύφθηκαν και κάποια βρύα. Δημοσίευσε κι άλλα σημαντικά έργα, για τα βρύα και σπάνια είδη του Λονδίνου.
1924 – Πέθανε ο Δανός βοτανικός Eugen Warming (γεννηθείς 3 Νοεμβρίου του 1841). Από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της οικολογίας και έγραψε το πρώτο βιβλίο για την οικολογία των φυτών (1895). Έγραψε επίσης πολλά βιβλία για τη βοτανική, τη γεωβοτανική και την οικολογία, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
1957 – Γεννήθηκε η Βρεττανή βιολόγος και ακαδημαϊκός Caroline Dean. Επικεντρώθηκε στην κατανόηση των μοριακών ελέγχων που χρησιμοποιούνται για να προβλέψουν την εποχιακή άνθιση των φυτών. Ενδιαφέρθηκε ειδικά για την εαρινή περίοδο και την επιτάχυνση της ανθοφορίας στα φυτά με έκθεση σε περιόδους παρατεταμένου κρύου. Έκανε επίσης έρευνα σχετικά με τη ρύθμιση των γονιδίων και τη διασταύρωση των μεταγραφικών και μη κωδικοποιητικών RNAs χρωματίνης.
2006 – Ξέσπασαν πάνω από 60 ανεμοστρόβιλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ανεμοστρόβιλοι διήρκησαν 6 ώρες και 43 λεπτά, προκάλεσαν ζημιές ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σκότωσαν 48 ανθρώπους.
Άρθρα – Πληροφορίες
Chisholm H. 1911. Dillen, Johann Jakob. Encyclopædia Britannica. 8 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 272.
Gitschier J. 2013. How Cool is That: An Interview with Caroline Dean. PLoS Genetics. 9 (6): e1003593.
Hauberg P. 1932. Henrik Harpestræng. Ιn: Meisen, V. Prominent Danish Scientists through the Ages: 9–11. University Library of Copenhagen 450th Anniversary. Levin & Munksgaard, Copenhagen.
Müller D. 1980. Warming, Johannes Eugenius Bülow. In Gillespie C.G. (ed.) Dictionary of Scientific Biography, vol. 16. New York, NY: Charles Scribner and Sons.
Rogers K. Maria Sibylla Merian. Encyclopædia Britannica.
Wulf A. 2016. The Woman Who Made Science Beautiful. The Atlantic.
Spc.noaa.gov [Ανάκτηση 3/2019]
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης