Γεννήθηκε, σαν σήμερα το 1519, ο Cesalpino, από τους πρώτους που ταξινόμησε τα φυτά βάση των καρπών και των σπερμάτων τους
1519 – Γεννήθηκε ο Ιταλός φιλόσοφος, γιατρός και βοτανικός, Andrea Cesalpino. Στα έργα του ταξινόμησε φυτά ανάλογα με τους καρπούς και τα σπέρματά τους, αντί αλφαβητικά ή με φαρμακευτικές ιδιότητες όπως συνηθίζονταν την εποχή. Έκανε πολλές βοτανικές εξερευνήσεις σε όλη την Ιταλία και δίδαξε βοτανική στο πανεπιστήμιο της Πίζας. Η πιο σημαντική δημοσίευσή του ήταν το «De plantis libri XVI» (1583), από τα σημαντικότερα βοτανική έργα. Χρησιμοποιώντας τον φιλολογικό χαρακτήρα του Αριστοτέλη, έθεσε το θεμέλιο της μορφολογίας και της φυσιολογίας των φυτών και παρήγαγε την πρώτη επιστημονική ταξινόμηση για τα ανθοφόρα φυτά. Ήταν επίσης, από τους πρώτους βοτανικούς που έφτιαξε Ερμπάριο, το οποίο περιείχε 78 είδη φυτών. Πέθανε 23 Φεβρουαρίου του 1603.
Άλλα γεγονότα στις 6 Ιουνίου
1750 – Γεννήθηκε ο Πορτογάλος ιερέας, βοτανικός, γεωλόγος, πολυμαθής και φιλόσοφος, José Francisco Correia da Serra. Δημοσίευσε πολυάριθμα φιλοσοφικά άρθρα που δέχθηκαν έντονη κριτική από τη θρησκευτική και πολιτική ιεραρχία. Ίδρυσε την Ακαδημία Επιστημών της Πορτογαλίας και εκλέχθηκε αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρίας της Σουηδίας. Το γένος φυτών Correa ονομάστηκε προς τιμήν του. Πέθανε 11 Σεπτεμβρίου του 1823.
1991 – Εξερράγη για πρώτη φορά το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε σειρά από εκρήξεις που προκάλεσαν σύννεφο τέφρας σε ύψος επτά χιλιομέτρων που με την τελευταία έκρηξη το σύννεφο έφτασε τα 40 χιλιόμετρα ύψος. Οι γύρω περιοχές καταστράφηκαν, περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ, απελευθερώθηκαν 17 μεγατόνοι διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας παγκόσμια μείωση της θερμοκρασίας κατά 0,5°C για τα επόμενα 2 χρόνια και μεγάλη αύξηση του ρυθμού καταστροφής του όζοντος ιδιαίτερα στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.
Άρθρα – Πληροφορίες
Chisholm H. ed. 1911. Correia da Serra, Jose Francisco. Encyclopaedia Britannica (11th ed.). Cambrige University Press.
Isely D. 2002. One Hundred and One Botanists. West Lafayette, Indiana: Purdue University Press.
Ward P. L. 2009. Sulfur Dioxide Initiates Global Climate Change in Four Ways. Thin Solid Films, 517 (11): 3188–3203.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης