Απεβίωσε, σαν σήμερα το 2014, ο Σπύρος Ντάφης, εμβληματική μορφή της Δασολογίας
2014 – Απεβίωσε ο Σπύρος Ντάφης. Γεννήθηκε στην Καστανιά Τρικάλων το έτος 1927. Σπούδασε στο Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ και στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, από όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας των τεχνικών επιστημών. Υπήρξε καθηγητής της έδρας της Δασοκομίας και Ορεινής Υδρονομικής ΑΠΘ, με πλούσιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο. Υπήρξε σύμβουλος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τα ελληνικά δάση, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΚΒΥ από την ίδρυσή του, το 1991 και, από το 2010, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του. Διαμόρφωσε τον σύγχρονο τρόπο άσκησης της δασοπονίας στην Ελλάδα, καθοδήγησε επιστημονικά την ίδρυση του Δικτύου Natura 2000 και συνέβαλε στην αποκατάσταση πολλών σημαντικών δασών. Τελευταίο έργο του, η προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή. Τον εκμεταλλεύτηκε και η Κύπρος, όπου ακόμα τον ευγνωμονούν, αφού έσωσε τα δάση από ένα καταστρεπτικό Αγγλικό σύστημα διαχείρισης, που είχε εξεγείρει την Κυπριακή κοινή γνώμη. Το ίδιο συνέβη και με τα δάση του Αγίου Όρους, όπου μετά τις τελευταίες πυρκαγιές είχε αποφασισθεί η εκτέλεση ενός πολυέξοδου προγράμματος αναδασώσεων εκατομμυρίων ευρώ. Με παρέμβαση του Ντάφη το πρόγραμμα σταμάτησε, αφού στην προκειμένη περίπτωση η φύση αναγεννά μόνη της, τις καμένες εκτάσεις και σε συνεργασία πάντοτε με την μοναστική κοινότητα, έβαλε σε τάξη την πρεμνοφυή διαχείριση των δασών καστανιάς και την αναγωγή των δρυοδασών, όλων των Ιερών Μονών.
Άλλα σημαντικά γεγονότα στις 14 Δεκεμβρίου
557 – Ισχυρός σεισμός που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην Κωνσταντινούπολη, την τότε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πριν από τη μεγάλη εκδήλωση προηγήθηκαν μικρότερες σεισμικές συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων οι δύο ήταν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα. Ο κύριος σεισμός τον Δεκέμβριο ήταν απαράμιλλης αγριότητας και “σχεδόν διέλυσε” την πόλη. Προκλήθηκε ζημιά στην Αγία Σοφία η οποία συνέβαλε στην κατάρρευση του τρούλου της τον επόμενο χρόνο, ενώ, παράλληλα καταστράφηκαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης σε βαθμό που οι εισβολείς των Χαν κατάφεραν εύκολα να διεισδύσουν αργότερα.
1287 – Τρομερή καταιγίδα αναγκάζει τα θαλάσσια φράγματα να υποχωρήσουν στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της περιοχής και να χάσουν τη ζωής τους 50.000 άνθρωποι.
1999 – Η τραγωδία του Βάρκας ήταν φυσική καταστροφή που συνέβη στην πόλη του Βάρκας στην Βενεζουέλα στις 14-16 Δεκεμβρίου 1999 όταν καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και χειμάρρους που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (το 10% του πληθυσμού), καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια και οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση της υποδομής του κράτους. Η γειτονιά του Los Corales θάφτηκε κάτω από 3 μέτρα λάσπης και ένα υψηλό ποσοστό σπιτιών απλά βγήκε στον ωκεανό. Ολόκληρες πόλεις όπως το Cerro Grande και η Carmen de Uria εξαφανίστηκαν εντελώς.
Άρθρα – Πηγές
Agathias, Frendo, Joseph D. 1975. The Histories, Walter de Gruyter, pp. 137–139.
Ζαλαβράς Η.Α. 2015. Σπύρος Αθ. Ντάφης, η εμβληματική μορφή της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής δασοπονίας. [Ανάκτηση 12/12/2018].
Larsen M.C., Wieczorek G.F., Eaton L.S., Morgan B.A. & Torres-Silva H. 2001. Natural Hazards on Alluvial Fans: The Venezuela Debris Flow and Flash Flood Disaster. USGS Fact Sheet. FS 103 01.
Simons P. 2008. Since Records Began. London: Collins.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης