Μια ωραία φωτογραφία, μια λάθος διαχείριση

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η φωτογραφία Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που έγινε viral, με τη διαχείριση δασών στην Ιαπωνία, που περιγράφει μια εξαιρετική διαχείριση των δασών: “Οι Ιάπωνες παράγουν ξύλα για 700 χρόνια χωρίς να κόβουν δέντρα. Τον 14ο αιώνα, η εξαιρετική τεχνική daisugi γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Πράγματι, το…

Details

Έξι ιερά δάση της Ηπείρου «αφηγούνται» τις ιστορίες τους

Η προσωπική ιστορία κάθε δάσους που ήταν ιερό για την κοινότητα και την επιβίωσή της, αναδεικνύεται μέσα από έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία στρέφεται στη μελέτη έξι δασών της περιοχής. Τα ιερά δάση του Ζαγορίου και της Κόνιτσας είναι τόποι που συνδέονται με απαγορεύσεις κοπής και κυρίως με τον φόβο ότι η κοπή των…

Details

Η πολυετής μελέτη των μανιταριών της Άνδρου αποκαλύπτει τον μοναδικό πλούτο των δασών σκλήθρου

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Η έρευνα Η έρευνα που αφορά τα μανιτάρια της Άνδρου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, όμως τελευταία -μέσω της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park- εντατικοποιήθηκε και εστίασε στα δάση και τις συστάδες σκλήθρου (τύπος οικοτόπου Αλλουβιακά δάση με Alnus glutinosa και…

Details

Το δάσος βαλανιδιάς της Λήμνου

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα «δάση» της Λήμνου Η Λήμνος θεωρείται ένα νησί χωρίς δασική βλάστηση. Ακόμα και στους κατοίκους του νησιού έχει εντυπωθεί αυτή η εικόνα «δεν φυτρώνει δέντρο στη Λήμνο», «το ψηλότερο δέντρο είναι ο μαϊντανός» κ.ά.  Παρόλα αυτά στη Λήμνο υπάρχουν διάσπαρτες συστάδες με δασικά…

Details

Μείωση και αύξηση των δασών, τα τελευταία 25 χρόνια, στον κόσμο – Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση

Κείμενο: Κυριάκος Κοζώνης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Που υπάρχει αύξηση και που μείωση Η μεγαλύτερη αύξηση στην έκταση των δασών, τα τελευταία 25 χρόνια, παρουσιάζεται στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη νοτιοανατολική Ασία. Αντίθετα μείωση στις εκτάσεις των δασών παρατηρούνται στη νότια Αμερική (συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών του Αμαζονίου), στην Αφρική και στην…

Details

Χάρτης με τα σημαντικά δάση οξιάς της Ευρώπης

Κείμενο: Παναγιώτης Βλάχος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   To δίκτυο European Beech Forest Network Το δίκτυο European Beech Forest Network Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο από επιστήμονες που ειδικεύονται στα δάση οξιάς (Fagus). Σκοπός του δικτύου είναι η ανταλλαγή απόψεων και η ενδυνάμωση των γνώσεων για τα δάση οξιάς καθώς και η παρέμβαση στα…

Details

Δάση οξιάς

Κείμενο: Παναγιώτης Βλάχος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Δάση οξιάς στην Ελλάδα Τα δάση οξιάς (Fagus sylvatica) περιορίζονται στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Το νοτιότερο όριο εξάπλωσης είναι το όρος Οξιά (για αυτό και η ονομασία) στη Στερεά Ελλάδα. Τύποι δασών οξιάς Διακρίνονται ανάλογα με τα φυτά του υπορόφου και τις συνθήκες…

Details

Τα κουριζόμενα δάση, τα δάση Κουρί

Κείμενο: Γιάννης Ιωάννου, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Tα «πεδινά» δάση Τα πεδινά δάση είχαν μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία. Εκτός του ότι αποτελούσαν τις περιοχές όπου τα ζώα «στανιζόντουσαν», δηλαδή ξεκουράζονταν κλπ, ήταν και τα ίδια τα δέντρα που πρόσφεραν τροφή στα ζώα: οι κτηνοτρόφοι έκοβαν τα κλαδιά από τα δέντρα, που αποτελούσαν…

Details

Τα φυσικά δάση κυπαρισσιού της Κρήτης, τα μεγαλύτερα κυπαρισσοδάση στον κόσμο

Κείμενο: Γιάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Φυσική εξάπλωση κυπαρισσιού Η φυσική εξάπλωση του κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens) περιορίζεται στη νότια Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και ίσως μέχρι το Ιράν. Τα μεγαλύτερα δάση τα δημιουργεί στην Κρήτη.     Το πιο σημαντικό δάσος στον κόσμο Ίσως το σημαντικότερο κυπαρισσόδασος είναι πάνω από τον…

Details