Γεννήθηκε, σαν σήμερα το 1790, ο Everest προς τιμή του οποίου πήρε το Όρος Έβερεστ το όνομά του
1790 – Γεννήθηκε ο Βρετανός επιθεωρητής και γεωγράφος συνταγματάρχης Sir George Everest, ο οποίος υπηρέτησε ως Γενικός Επιθεωρητής της Ινδίας από το 1830 έως το 1843. Είναι γνωστός γιατί το Όρος Everest, το ψηλότερο βουνό της γης, ονομάζεται προς τιμήν του. Ο Τζώρτζ Έβερεστ δεν είχε άμεση σχέση με το βουνό που φέρει το όνομά του, το οποίο δεν είδε και ποτέ. Ωστόσο, ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη του Andrew Scott Waugh, ο οποίος έκανε τις πρώτες επίσημες παρατηρήσεις του βουνού και του Radhanath Sikdar, ο οποίος υπολόγισε το ύψος του. Τον Μάρτιο του 1856, ο Waugh έγραψε στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία ότι το βουνό θεωρήθηκε το υψηλότερο στον κόσμο και πρότεινε να ονομαστεί “μετά τον περίφημο προκάτοχό μου”. Πέθανε 1 Δεκεμβρίου του 1866.
Άλλα γεγονότα στις 4 Ιουλίου
1785 – Γεννήθηκε ο Σκωτσέζος βοτανικός Thomas Hopkirk. Είναι γνωστός για τη δημοσίευση της Flora Anomoia. Πέθανε το 1841.
1911 – Ξεκινά κύμα καύσωνα στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στη Nashua, στο New Hampshire. Ο καύσωνας διήρκησε 11 ημέρες, είχε μέγιστη θερμοκρασία 41 βαθμούς Κελσίου και προκάλεσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2000 θανάτους.
1997 – Ο Ισημερινός κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο El Nino, που προκάλεσε πλημμύρες και χείμαρρους στη χώρα εξαιτίας της ανοδικής μεταβολής θερμοκρασίας της θάλασσας κοντά στον Ισημερινό κατά 30C.
Άρθρα – Πληροφορίες
Caviedes C. 2001. El Niño in History: Storming Through the Ages. Gainesville: University of Florida Press.
History.com Editors. 2009. Heat wave strikes Northeast, killing hundreds. A&E Television Networks.
Soutik B. 2003. The man who ‘discovered’ Everest. BBC News.
Turner R. 1885. Thomas Hopkirk of Dalbeth: a sketch of his life and botanical work. Transactions of the Natural History Society of Glasgow.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης