Βοτανικοί Κήποι Κόσμος

Η «αρχή» του κήπου

Το πάρκο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης Uman, στην περιφέρεια του Τσερκές, στην κεντρική Ουκρανία, κοντά στον ποταμό Καμιάνκα. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1802 από το πιο πλούσιο Ουκρανό της εποχής, για την Ελληνίδα γυναίκα του, Σοφία (για αυτό και Sofiyivsky Park = το πάρκο της Σοφίας). Η Σοφία είχε δηλώσει πως για να ζήσει εκεί, μαζί του, θα ήθελε να έχει ένα μέρος που να της θυμίζει τη χώρα της. Έτσι δημιουργήθηκε το πάρκο, το οποίο είναι γεμάτο Ελληνικά αγάλματα και παραστάσεις από την αρχαιότητα και της το έκανε δώρο την ημέρα των γενεθλίων της. Το αρχικό κόστος του πάρκου εκτιμάται περίπου στα 15 εκατομμύρια ζλότι, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή.

 

 

Η έμπνευση του κήπου

Είναι ένα από τα παγκοσμίου φήμης κηπό–πάρκο στο οποίο υπάρχουν πολλές γραφικές περιοχές συμπεριλαμβανομένων καταρρακτών, σιντριβανιών, λιμνών, κ.α. Στα περισσότερα τμήματα του πάρκου παρουσιάζονται μέρη από τα ποιήματα του Ομήρου, Οδύσσεια και Ιλιάδα. Το κεντρικό μέρος του πάρκου βασίζεται σε σκηνές από την μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας και μερικά μέρη του είναι απομίμηση κατοικιών των Ελλήνων θεών, ηρώων, συγγραφέων και φιλοσόφων ή και αναπαράσταση μυθικών περιοχών, όπως οι «Συμπληγάδες Πέτρες» κ.ά.

Σήμερα

Σήμερα είναι ένα δημοφιλές σημείο αναψυχής, που το επισκέπτονται πάνω από 500.000 κάθε χρόνο που ακούνε από τους ξεναγούς όλη την Ελληνική μυθολογία. Το πάρκο διαθέτει πάνω από 2.000 είδη δένδρων και σπάνιων φυτών από όλη την Ευρώπη και βέβαια αρκετά από τα οποία είναι Ελληνικά είδη. Χρησιμοποιείται και ως επιστημονικό – ερευνητικό ινστιτούτο από την εθνική ακαδημία επιστημών της Ουκρανίας. Στις 21 Αυγούστου 2007 το πάρκο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα επτά θαύματα της Ουκρανίας. Το 1985 ένας μικρός πλανήτης ονομάστηκε Sofiyivsky, από το όνομα του κήπου.

 

Άρθρα – Πληροφορίες

sofiyivka.org.ua/index_en.html [Ανάκτηση 18/5/2015]

en.wikipedia.org [Ανάκτηση 18/5/2015]

 

Κείμενο 

Λιάνα Τσολιάκου, Δασοπόνος